Carbon Footprint Card

The Summary

WHY?
Der udledes store mængder af CO2, i alle faser af et produkts levecyklus. Lige fra fremskaffelsen af de råvarer materialer der benyttes til fremstillingen af produktet, indtil produktet affaldsbehandles efter endt forbrugsperiode, udledes der store mængder af CO2. Denne enorme mængde af CO2 udslip kaldes carbon footprint. Der udledes årligt 30,6 GT (giga-ton) CO2 Forsætter dette udslip af CO2, ender det med at få fatale konsekvenser for de kommende generationer.

Vi alle ved at vi forurener ALT for meget, men det er langt fra størstedelen af os, som egentlig gør noget ved det. Vi lever i dag i en verden, hvor der sættes pris på dyrt kød, hurtige indkøb, fastfood, kørsel til arbejde, eksotiske varer, lange brusebade og al verdens teknologi. I alle disse produktkategorier, indgår der et stort udslip af Carbon footprint. Dette udslip, skal der rettes op på inden det er for sent. For at rette op på det, kræves det at forbrugeradfærden ændres! Problemet er allerede nævnt ovenfor - Forbrugerne ved ikke hvor meget de forurener. At du som forbruger får oplyst at du har udledt et antal kilo CO2 ændre ikke din adfærd. Da du ingen anelse har om, hvor meget det egentlig skader.

HOW!
Vi er ved at planlægge en række tiltag, som vi vil udføre for at ændre forbrugeradfærden omkring CO2. Da vi tror på, at forbrugernes adfærd skal ændres, for at verdens situationen kan ændres.

Carbon footprint card
Ved at samarbejde med en eller flere supermarkeder, som går op i økologi og miljø, kan der udarbejdes et Carbon Footprint card. Med dette kort, kan forbrugerne optjene point, ved at lade sig oplyse om CO2 udslip og indkøbe varer, med henblik på at reducere CO2 udslippet. Disse point kan forbrugerne anvende, til at opnå tilbud og rabatter. Forbrugerne indtjener point, ved at indkøbe miljørigtige varer, heriblandt danskproducerede varer og økologi produkter.

Forbrugerne kan opnå et yderligere pointantal, hvis de efter indkøbet, går ind på supermarkedets hjemmeside, og se hvor meget Carbon Footprint der indgår, i det samlede indkøb af produkter. Her vil der stå en forklaring på, hvor stor positiv forskel deres indkøb har gjort. fx at dette køb har medvirket til at redde en isbjørn.
Derudover har forbrugerne mulighed for, at se hvor meget carbon footprint der indgår i de forskellige produkt grupper.

Rabatterne og tilbuds ordningerne tilbydes alt efter pointstadie. På carbon footprints hjemmeside, udarbejdes der en pointmåler, hvor forbrugerne inddeles på forskellige niveau, alt efter pointantal. Her kan forbrugerne sammenligne sig med andre, og se hvor mange points der skal opnås, for at nå til næste stadie, som vil give en ny række af fordele. Derved opnår forbrugerne både fordele og rabatter. Samtidig vil konkurrencedelen fastholde forbrugerne i at forsætte med at benytte carbon footprint kortet og købe miljørigtigt. Konkurrencedelen vil give forbrugerne en styrke, og en kampgejst for at være førende indenfor miljø. På hjemmesiden vil der ligeledes være en liste over alternativer som forbrugerne kunne have indkøbt, som ville have forurenet mindre.

Tilbagebetaelse af CO2 afgiften!
Ideen er at Carbon Foot Print Card skal gennemføres sammen med afgiften. Kortet skal give forbrugerne rabat ved at indkøbe miljørigtigt. Forestil jer et CO2 mærke på varen, anvendt med -/+ procent angivelse i forhold til CO2 neutralt. Disse procentvise forskelle påvirker jo allerede indkøbsprisen via CO2 afgiften,. Staten har jo allerede opsparet midlerne, som er inddrevet via CO2 afgiften. Derved kan staten tilbagebetale denne afgift, til de forbrugere som indkøber miljørigtigt. Dette kan medvirke til at forbrugerne I højere grad indkøber miljørigtige produkter, og derved reducere CO2, hvilket jo er fordelen med CO2 afgiften (tror jeg) Kortet registreres og skannes ved betaling. Ved betalingen, beregnes +/- forskel, der synliggøres på regningen. Rabatten afregnes herefter, og udbetales/fratrækkes på stedet. En procentdel af denne rabat, fratrækkes til administrationen af Carbon footprint. Ved at indføre dette kort, har forbrugerne stadigvæk mulighed for, selv at vælge varer. Forbrugerne som ikke ønsker at handle grønt, kan forsat betale CO2 afgiften.


Ved at lave dette kort, vil forbrugerne få en større indsigt i, hvor meget CO2 der i de varer de indkøber, og hvilke alternativer forbrugerne kan vælge, for at sænke CO2 udslippet. Vi tænker at koret kan anvendes flere steder end blot i supermarkeder, fx i tøjkæder eller på elbil-tankstationer.